≡ Meni

Ali se dopolnilno zavarovanje sploh izplača

Ukrepi za uravnoteženje javnih financ, ki so bili sprejeti letos spomladi, so na žalost posegli tudi na področje kritja stroškov zdravstvenih storitev. Ne samo da so se zvišale premije, prav tako se je tudi del bremena, ki ga je do sedaj nosil Zavod za zdravstveno zavarovanje (ali krajše ZZZS), prenesel na dopolnilno zavarovanje oziroma na posameznike, ki ga še nimajo sklenjenega in so primorani plačevati doplačila. Zaradi podražitev dopolnilnega prostovoljnega zavarovanja tako vedno več potrošnikov razmišlja, da bi zavarovanje odpovedali, saj se poraja vedno več vprašanj o tem ali se takšno zavarovanje sploh izplača.

Ta vprašanja so se marsikomu porajala še pred uvedbo varčevalnih ukrepov, sedaj pa še toliko bolj. Mesečni strošek namreč ni zanemarljiv, hkrati pa ob poškodbi ali bolezni velikokrat sami plačujemo razna dodatna zdravila, preglede (npr. ultrazvočno slikanje) in na koncu več mesecev čakamo na rehabilitacijo ali operacijo (odvisno od vrste poškodbe oziroma bolezni). Kot pri vseh zavarovanjih gre tudi tukaj za to, da s tem zmanjšujemo stroške ob morebitni nesreči ali bolezni, vendar se marsikdo sprašuje, kakšna je verjetnost, da se mu bo kaj od naštetega zgodilo in kaj v teh primerih krije zavarovalnica v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Z dopolnilnim zavarovanjem se krije razlika med vrednostjo zdravstvenih storitev in deležem, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje, oziroma del te razlike, ko se doplačilo nanaša na pravico do zdravil z najvišjo priznano vrednostjo in medicinsko- tehničnih pripomočkov.
Dopolnilno in dodatno zavarovanje v Sloveniji nudijo tri zavarovalnice Adriatic Slovenica, Triglav zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna, zavarovalne premije pa se le malenkost razlikujejo: cena trenutno znaša pri Vzajemni 27,62 evrov, pri Adriatic Slovenici 28,34 evrov, pri Zavarovalnici Triglav pa 28,36 evrov (opozorilo: cene se lahko v prihodnosti spremenijo). Pri vseh napovedanih trendih varčevalnih ukrepov gre pričakovati, da se bodo cene dopolnilnega zavarovanja postopoma zviševale.