≡ Meni

Ukrepi za uravnoteženje javnih financ, ki so bili sprejeti letos spomladi, so na žalost posegli tudi na področje kritja stroškov zdravstvenih storitev. Ne samo da so se zvišale premije, prav tako se je tudi del bremena, ki ga je do sedaj nosil Zavod za zdravstveno zavarovanje (ali krajše ZZZS), prenesel na dopolnilno zavarovanje oziroma na posameznike, ki ga še nimajo sklenjenega in so primorani plačevati doplačila. Zaradi podražitev dopolnilnega prostovoljnega zavarovanja tako vedno več potrošnikov razmišlja, da bi zavarovanje odpovedali, saj se poraja vedno več vprašanj o tem ali se takšno zavarovanje sploh izplača.

Ta vprašanja so se marsikomu porajala še pred uvedbo varčevalnih ukrepov, sedaj pa še toliko bolj. Mesečni strošek namreč ni zanemarljiv, hkrati pa ob poškodbi ali bolezni velikokrat sami plačujemo razna dodatna zdravila, preglede (npr. ultrazvočno slikanje) in na koncu več mesecev čakamo na rehabilitacijo ali operacijo (odvisno od vrste poškodbe oziroma bolezni). Kot pri vseh zavarovanjih gre tudi tukaj za to, da s tem zmanjšujemo stroške ob morebitni nesreči ali bolezni, vendar se marsikdo sprašuje, kakšna je verjetnost, da se mu bo kaj od naštetega zgodilo in kaj v teh primerih krije zavarovalnica v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Z dopolnilnim zavarovanjem se krije razlika med vrednostjo zdravstvenih storitev in deležem, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje, oziroma del te razlike, ko se doplačilo nanaša na pravico do zdravil z najvišjo priznano vrednostjo in medicinsko- tehničnih pripomočkov.
Dopolnilno in dodatno zavarovanje v Sloveniji nudijo tri zavarovalnice Adriatic Slovenica, Triglav zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna, zavarovalne premije pa se le malenkost razlikujejo: cena trenutno znaša pri Vzajemni 27,62 evrov, pri Adriatic Slovenici 28,34 evrov, pri Zavarovalnici Triglav pa 28,36 evrov (opozorilo: cene se lahko v prihodnosti spremenijo). Pri vseh napovedanih trendih varčevalnih ukrepov gre pričakovati, da se bodo cene dopolnilnega zavarovanja postopoma zviševale.

Ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje?

Preden obiščete svojega osebnega zdravnika, zdravnika specialista ali pa greste le iskati zdravila v najbližjo lekarno, se pozanimajte ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije predstavlja ob koncu letošnjega leta v sodelovanju z zavarovalnicami, ki ponujajo prostovoljno (oz. dopolnilno) zavarovanje, dvoje rešitev za vpogled v stanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja. Vpogled v status zavarovanja je primeren za vsakogar, še posebej pa za tiste, ki aktivno spreminjajo svoj status zavarovanj, ali menjujejo zaposlitev in na ta način preverjajo ali delodajalec skrbi za plačevanje prispevkov za zavarovanje. Na ta način je zavarovanim osebam omogočen vpogled v podatke o:

  • urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja;
  • urejenosti dopolnilnega zavarovanja, ter
  • morebitnem zadržanju pravic v primeru neplačila prispevkov samostojnih zavezancev

Postopek vpogleda lahko opravite preko spletnega portala https://zavarovanec.zzzs.si :
1.) Odprete spletni portal https://zavarovanec.zzzs.si ;
2.) Izberite »e-Storitve ZZZS«,
3.) Izberite »Imam urejeno zavarovanje?«,
4.) Vpišite svojo ZZZS številko, ki je zapisana na kartici zdravstvenega zavarovanja.
5.) Izberite »Preveri«. Izpišejo se podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zavarovanja oziroma morebitne napake.

Podrobna navodila in pojasnila najdete na omenjeni spletni strani ali pa preko vašega mobilnega telefona:

1.) Pošljete SMS sporočilo s ključno besedo ZZ ter vašo številko ZZZS številko, ki jo najdete na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja (npr. zavarovanec Janez Novak s številko 032822733 pošlje SMS z vsebino ZZ032822733);
2.) Prejeli boste povratni SMS z vsebino:

  • Začetnica vašega imena in priimka ter številka ZZZS;
  • Status vašega osnovnega zavarovanja;
  • Status vašega dopolnilnega zavarovanja

Če je pri obdelavi podatkov prišlo do napake, bo le-ta obrazložena v SMS-u. Poslani SMS bo obračunan po ceniku vašega mobilnega operaterja, prejeti SMS pa je brezplačen.

Če dopolnilnega zavarovanja nimate urejenega, vam priporočamo, da si ga uredite čim prej. Izpolnite obrazec za dopolnilno zavarovanje na desni strani ali nas pokličite.

Poznamo več oblik dodatnih zavarovanj, ki jiih lahko sklenemo, ko se želimo zavarovati pred izpadom dohodka ali želimo v primeru nezgode neko nadomestilo.

Dodatno ali dopolnilno zavarovanje?

V pogovorih velikokrat zamenjujemo izraza dodatno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Nekater mislijo, da gre v tem primeru za enako zavarovanje, a se zavarovanji med seboj razlikujeta. Dopolnilno zavarovanje je namenjeno kritju stroškov, ki jih obvezno zavarovanje ne krije. Ta s sklenitvijo dopolnilnega zavarovanja nimamo doplačila pri posameznih zdravstvenih storitvah, ki bi jih brez dopolnilnega zavarovanja imeli.

Z dodatnim zavarovanjem pa si zagotovimo denarno nadomestilo za trajno ali začasno poškodbo ali odškodnino upravičencem za nezgodno smrt.

Več najdete na strani dodatno zavarovanje.

Zavarovalnica Vzajemna je s 20.5.2012 začela z veliko akcijo, ki bo trajala dva meseca, nekatere ugodnosti pa boste lahko koristili celo tri mesece.

Pri tem lahko izkoristite kar nekaj ugodnosti in na leto privarčujete nekaj denarja.

Zraven dopolnilnega zavarovanja, ki je pri Vzajemni najcenejše, dobite do 31.7.2012 tudi 5% vrednosti celotnega nakupa v trgovinah Tuš vrnjeno na svojo Tuš kartico. (preberite si posebne pogoje akcije ali nas kontaktirajte).

V kolikor še nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni, ga lahko enostavno naročite preko te spletne strani in zraven popusta v Tušu prihranite 50% pri naročnini na nove pakete mobilnega operaterja Tuš mobil in koristite ugodnosti pri številnih drugih poslovnih partnerjih Vzajemne.

Za naročilo dopolnilnega zavarovanja izpolnite obrazec na strani Sklenitev zavarovanja ali nas pokličite na 040 564 462.

Ste v zadnjem času kaj spreminjali svoje obvezno ali dopolnilno plačevanje in bi se radi prepričali, da imate urejenega preden obiščete zdravnika?

Svoje zdravstveno zavarovanje lahko po novem preverite tudi s pomočjo SMS sporočila. Tako boste hitro in enostavno ugotovili stanje svojega obveznega in dopolnilnega zavarovanja.

Kako preverimo zdravstveno zavarovanje preko SMS-a

Svoje zavarovanje preverite tako, da na telefonsko številko 031 771 009 pošljete SMS sporočilo z vsebino ZZ in številko vaše kartice zdravstvenega zavarovanja. Tako pošljete na primer ZZ123456789.

Po poslanem sporočilu dobite povratno SMS sporočilo o stanju vašega obveznega in dopolnilnega zavarovanja.

V koliko dopolnilnega zavarovanje še nimate urejenega, ga lahko sklenete tudi preko naše spletne strani. Izpolnite obrazec za dopolnilno zavarovanje. Zavarovanja sklepamo za zavarovalnico Vzajemna, kar vam omogoča, da sklenete najcenejše dopolnilno zavarovanje in izkoristite še nekatere druge ugodnosti.

V kolikor si dopolnilnega zavarovanja ne uredimo takoj, ko smo za to zavezani, nas lahko ob sklenitvi doleti čakalna doba treh mesecev, ko ne moremo koristiti ugodnosti dopolnilnega zavarovanja. Tukaj smo napisali nekaj več o čakalni dobi pri dopolnilnem zavarovanju in kako se ji izogniti.

Čakalna doba nas doleti v primeru, da si dopolnilnega zavarovanja ne uredimo v 30. dneh po končanem šolanju ali najkasneje do 26. leta za študente.

V primeru, da šolanje končamo po opravljeni srednji šoli si moramo v 30. dneh pri eni od zdravstvenih zavarovalnic urediti zavarovanje. S pravočasno ureditvijo se izognemo čakalni dobi.

V primeru, da nadaljujemo s študijem, si moramo dopolnilno zavarovanje skleniti, ko diplomiramo oz. ko izgubimo status študenta. Če nismo opravili vseh izpitov in bomo eno leto “pavzirali”, si moramo za to obdobje samostojno urediti dopolnilno zavarovanje. Ko s študijem nadaljujemo, lahko damo zavarovanje tudi v mirovanje in ne plačujemo premije.

Vsi študenti, ki bodo dopolnili 26. let, si morajo še pred tem urediti dopolnilno zavarovanje, da se izognejo čakalni dobi. Zavarovanje si morajo urediti vsaj 30 dni pred dopolnjenim 26. letom, saj začne zavarovanje veljati s 1. v naslednjem mesecu.

Kaj pomeni čakalna doba

Čakalna doba pri dopolnilnem zavarovanju pomeni, da bomo ob ponovni sklenitvi tri mesece plačevali premijo za zavarovanje, koristi dopolnilnega zavarovanja pa ne bomo morali koristiti oz. si bomo morali razliko v ceni, ki je ne krije obvezno zdravstveno zavarovanje, plačati sami.

Na naši strani lako zelo enostavno in hitro sklenete dopolnilno zavarovanje. Izpolnite obrazec na strani Sklenitev dopolnilnega zavarovanja in v kratkem vas bomo kontaktirali glede sklenitve in polico pravočasno dostavili na Vzajemno. Tako dobite najcenejše dopolnilno zavarovanje in dodatne ugodnosti Vzajemne in našega podjetja.

Pri zdravstvenih zavarovanjih ločimo dodatno in dopolnilno zavarovanje. Glede na to, da gre za podobni imeni, jih nekateri med seboj zamenjujejo, nekateri pa mislijo, da je to enako zavarovanje. Zato bomo tukaj na hitro opisali kakšna je razlika med dopolnilnim in dodatnim zavarovanjem.

Dopolnilno zavarovanje

Dopolnilno zavarovanje je zavarovanje, ki nam krije razliko do stroškov, ki bi jih morali plačati za določeno zdravstveno storitev in je ne krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Natačni odstotki so določeno zakonsko, zato se dopolnilno zavarovanje med zdravstvenimi zavarovalnicami ne razlikuje.

Več lahko najdete na strani Dopolnilno zavarovanje. Če želite skleniti najcenejše zavarovanje , ki je pri Vzajemni, ga lahko naročite z izpolnitvijo obrazca na strani Dopolnilno zavarovanje.

Dodatno zavarovanje

Dodatno zavarovanje se razlikuje od dopolnilnega po tem, da zavarovancem nudi dodatne ugodnosti pri zdravljenju ali drugih zdravstvenih storitvah. Dodatno zavarovanje lahko zavarovalnice oblikujejo poljubno, tako da se dodatna zavarovanja pri zavarovalnicah razlikujejo. Zaradi tega se razlikuje tudi premija, ki jo je potrebno plačati za zavarovanje. Več o tem lahko najdete na strani Dodatno zavarovanje.

Za vas smo prenovili obrazec za dopolnilno zavarovanje z željo, da bi vam sklenitev zavarovanja še bolj poenostavili.

Pri sklenitvi dopolnilnega zavarovanja je potrebno vpisati kar nekaj osebnih podatkov, kar lahko vzame kar nekaj časa. Od sedaj naprej boste te podatke vpisali ob podpisu ponudbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ko boste izpolnili tudi vse ostale stvari.

Obrazec za sklenitev najdete na strani Sklenitev dopolnilnega zavarovanja, za sklenitev pa nas lahko tudi pokličete na telefon 040 564 462, da se dogovorimo za sklenitev in začetku zavarovanja ter vam odgovorimo na vprašanja.

Nazaj na prvo stran: dopolnilno zavarovanje

 

Nadzorni svet Vzajemne je imenoval novo upravo in razrešil staro. Dosedanjega predsednika uprave Dušana Kidriča, je zamenjala Milojka Kolar, dosedanja članica uprave. Dosedanjega člana uprave Igorja Jarca sta zamenjala Katja Jelerčič in Ivan Gracar.

Vzajemna je prav tako pripravila nekaj novih zavarovanj, s katerimi želi do konca leta še nekoliko izboljšati svoje poslovne rezultate. Tako so že predstavili nezgodno zavarovanje za starejše, do konca leta pa bodo pripravili še kombinacijo zdravstvenega in nezgodnega zavarovanja za šolarje in zavarovanje za kritične bolezni. O tem bomo seveda še pisali.

Nadzorni svet Vzajemne je 6.7.2011 razrešil upravo družbe, ki jo je vodil predsednik Dušan Kidrič in član uprave Igor Jarc. Nova predsednica uprave je postala dosedanja članica uprave Milojka Kolar. Člana uprave pa sta postala Katja Jelerčič in Ivan Gracar.