≡ Meni

Novosti pri samo-preverjanju statusa zdravstvenih zavarovanj

Ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje?

Preden obiščete svojega osebnega zdravnika, zdravnika specialista ali pa greste le iskati zdravila v najbližjo lekarno, se pozanimajte ali imate urejeno zdravstveno zavarovanje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije predstavlja ob koncu letošnjega leta v sodelovanju z zavarovalnicami, ki ponujajo prostovoljno (oz. dopolnilno) zavarovanje, dvoje rešitev za vpogled v stanje urejenosti zdravstvenega zavarovanja. Vpogled v status zavarovanja je primeren za vsakogar, še posebej pa za tiste, ki aktivno spreminjajo svoj status zavarovanj, ali menjujejo zaposlitev in na ta način preverjajo ali delodajalec skrbi za plačevanje prispevkov za zavarovanje. Na ta način je zavarovanim osebam omogočen vpogled v podatke o:

  • urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja;
  • urejenosti dopolnilnega zavarovanja, ter
  • morebitnem zadržanju pravic v primeru neplačila prispevkov samostojnih zavezancev

Postopek vpogleda lahko opravite preko spletnega portala https://zavarovanec.zzzs.si :
1.) Odprete spletni portal https://zavarovanec.zzzs.si ;
2.) Izberite »e-Storitve ZZZS«,
3.) Izberite »Imam urejeno zavarovanje?«,
4.) Vpišite svojo ZZZS številko, ki je zapisana na kartici zdravstvenega zavarovanja.
5.) Izberite »Preveri«. Izpišejo se podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zavarovanja oziroma morebitne napake.

Podrobna navodila in pojasnila najdete na omenjeni spletni strani ali pa preko vašega mobilnega telefona:

1.) Pošljete SMS sporočilo s ključno besedo ZZ ter vašo številko ZZZS številko, ki jo najdete na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja (npr. zavarovanec Janez Novak s številko 032822733 pošlje SMS z vsebino ZZ032822733);
2.) Prejeli boste povratni SMS z vsebino:

  • Začetnica vašega imena in priimka ter številka ZZZS;
  • Status vašega osnovnega zavarovanja;
  • Status vašega dopolnilnega zavarovanja

Če je pri obdelavi podatkov prišlo do napake, bo le-ta obrazložena v SMS-u. Poslani SMS bo obračunan po ceniku vašega mobilnega operaterja, prejeti SMS pa je brezplačen.

Če dopolnilnega zavarovanja nimate urejenega, vam priporočamo, da si ga uredite čim prej. Izpolnite obrazec za dopolnilno zavarovanje na desni strani ali nas pokličite.